Sernik na zimno jest wymarzonym i orzeźwiającym deserem na upalne dni. Uwielbiają go dorośli i dzieci, polecam.
Lodowiec borówkowy
Składniki
- Serek homogenizowany waniliowy 400 g
- galaretka kiwi ( 77 g )
- borówki ok.120 g
- 11 okrągłych biszkoptów
Składniki
- Serek homogenizowany waniliowy 400 g
- galaretka kiwi ( 77 g )
- borówki ok.120 g
- 11 okrągłych biszkoptów

Etapy przygotowania
Tortownica 15-16 cm wyłożona folią przezroczystą. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić. Serek wyjąć z lodówki by osiągnął temperaturę zbliżoną do pokojowej. Dwie trzy łyżki ostudzonej galaretki wymieszać z serkiem i połączyć z resztą galaretki, dokładnie wymieszać. Na środku tortownicy kładziemy 1 biszkopt, wkładamy kilka mniejszych borówek, przykrywamy je nachodzącymi na siebie biszkoptami rozłożonymi wzdłuż boku. Równomiernie rozsypujemy większość borówek, polewamy około 1/3 masy serowej. Wlewamy do momentu kiedy biszkopty zaczną się podnosić.

Tortownicę wstawiamy na kilkanaście, kilkadziesiąt minut, do zamrażalnika , aby masa się lekko zwarła. Pozostałą masę trzymamy w ciepłym pomieszczeniu. Potem wykładamy resztę masy, wyrównujemy, wierzch ozdabiamy borówkami.

Ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę, lub lodówki na około 2 godziny.

Przepis w Waszym wykonaniu (13)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2467
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2467



Składniki
- Serek homogenizowany waniliowy 400 g
- galaretka kiwi ( 77 g )
- borówki ok.120 g
- 11 okrągłych biszkoptów
Tortownica 15-16 cm wyłożona folią przezroczystą. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić. Serek wyjąć z lodówki by osiągnął temperaturę zbliżoną do pokojowej. Dwie trzy łyżki ostudzonej galaretki wymieszać z serkiem i połączyć z resztą galaretki, dokładnie wymieszać. Na środku tortownicy kładziemy 1 biszkopt, wkładamy kilka mniejszych borówek, przykrywamy je nachodzącymi na siebie biszkoptami rozłożonymi wzdłuż boku. Równomiernie rozsypujemy większość borówek, polewamy około 1/3 masy serowej. Wlewamy do momentu kiedy biszkopty zaczną się podnosić.
Tortownicę wstawiamy na kilkanaście, kilkadziesiąt minut, do zamrażalnika , aby masa się lekko zwarła. Pozostałą masę trzymamy w ciepłym pomieszczeniu. Potem wykładamy resztę masy, wyrównujemy, wierzch ozdabiamy borówkami.
Ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę, lub lodówki na około 2 godziny.
No Sister, bajeczne ciacho :D Ślinka mi leci, a po ostatniej wizycie w nemocnice ;) ciacha mi odradzono jeść na jakiś czas, brrrr.
Uwielbiam i ja :D
Przepieknie wyglada, pycha :-)
Uwielbia! Ten jest piekny i ma faktycznie kolor lodowca :)
Pyszności,lodowiec zawsze pycha :-)