Do góry

Desery Przepis na:

Lodowiec borówkowy

Lodowiec borówkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 6906

Dodano:

Odsłon: 5545

Sernik na zimno jest wymarzonym i orzeźwiającym deserem na upalne dni. Uwielbiają go dorośli i dzieci, polecam.

Składniki

5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownica 15-16 cm wyłożona folią przezroczystą.
    Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić.
    Serek wyjąć z lodówki by osiągnął temperaturę zbliżoną do pokojowej.
    Dwie trzy łyżki ostudzonej galaretki wymieszać z serkiem i połączyć z resztą galaretki, dokładnie wymieszać.
    Na środku tortownicy kładziemy 1 biszkopt, wkładamy kilka mniejszych borówek, przykrywamy je nachodzącymi na siebie biszkoptami rozłożonymi wzdłuż boku.
    Równomiernie rozsypujemy większość borówek, polewamy około 1/3 masy serowej.
    Wlewamy do momentu kiedy biszkopty zaczną się podnosić.

  2. Tortownicę wstawiamy na kilkanaście, kilkadziesiąt minut, do zamrażalnika , aby masa się lekko zwarła.
    Pozostałą masę trzymamy w ciepłym pomieszczeniu.
    Potem wykładamy resztę masy, wyrównujemy, wierzch ozdabiamy borówkami.

  3. Ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę, lub lodówki na około 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 lipca No Sister, bajeczne ciacho :D
Ślinka mi leci, a po ostatniej wizycie w nemocnice ;) ciacha mi odradzono jeść na jakiś czas, brrrr.
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 10 lipca Uwielbia! Ten jest piekny i ma faktycznie kolor lodowca :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń