Do góry

Desery Przepis na:

Lody chałwowe

Lody chałwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 4522

Lody hałwowe z tahini

Składniki

  • szklanka sezamu
  • mleko skondensowane słodzone 300g
  • mleko 1,5 szklanki
  • śmietana kremówka 300ml
  • miód 3 łyżki
  • 2 łyżki oleju
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sezam podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Do blendera wkładamy sezam i olej i miksujemy do uzyskania gładniej masy.
    Mój blender tutaj ze świrował i uzyskania gładkiej masy, wyszło mi jakaś pasta z sezamem, więc wydłubałam wszystkie rozgniecione ziarenka i dodałam go do „ mikstury lodowej”( czytaj niżej) i wtedy zmiksowałam razem z mlekiem. Było mi o wiele łatwiej a pomiędzy ostrzami miksera nic nie musiałam wydłubywać.

  2. Wszystko przełożyć do garnuszka i podgrzać( jeśli nie wyszła Wam pasta, to właśnie teraz jest moment na zmiksowanie ziaren w miksturze). Mieszać do połączenia się składników i schłodzić w lodówce kilka godzin albo całą noc. Dalej postępować według wskazówek producenta maszyny.

  3. Możecie wykonać też lody bez maszyny, wtedy miksujecie lody, aby „weszło” w nie więcej powietrza, a następnie przelewacie do pojemnika na lody i wkładacie do zamrażarki. Podczas mrożenia trzeba zmiksować co pewien czas, aby nie postały kryształki lodu.
    Smacznego!:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń