Do góry

Desery Przepis na:

Lody Viennetta

Lody Viennetta

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4659

Dodano:

Odsłon: 4731

Po upieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A przepis znalazłam na blogu Mia Cucina.

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 4 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier waniliowy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Keksówkę (u mnie 27x9) lekko smarujemy margaryna i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywcza. Moje ściany wystawały trochę ponad keksówkę, ponieważ później zawinęłam viennettę jak paczuszkę. Najbardziej użyteczna okazuje się być keksówka silikonowa.

  2. Rozpoczynamy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady. Jeszcze gorącą czekoladę należy bardzo cienko rozprowadzić na papierze do pieczenia. Ja narysowałam na papierze 4 prostokąty (na 4 warstwy czekolady) o wymiarach mojej keksówki. U mnie wyszły dwa arkusze czekolady, które następnie przecięłam i umieściłam w zamrażarce na dwóch płaskich tackach.

  3. Następnie zaczynamy przygotowanie Viennetty. Rozpoczynamy od ubicia białek z 4 łyżkami cukru pudru. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Do lekko ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy.
    Ubijamy 400 ml śmietany z pozostałym cukrem. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny.
    Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła.

  4. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę, krem, orzeszki i ostatnią czekoladę.
    Zawijamy do środka brzegi wystającego papieru lub folii i wstawiamy deser na całą noc do zamrażarki.

    Przed podaniem wyjmujemy deser z zamrażarki, odwracamy keksówkę i układamy viennettę na prostokątnej paterze. Dekorujemy wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Michelee 20 maja 2014 Do dałam do "ulubionych".. z pewnością wyprubuję :D Super przepis!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 02 listopada 2013 Wygląda luksusowo i baaardzo smakowicie ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 listopada 2013 Super taki lodowy deser, to chyba semifreddo ?
Wygląda tak apetycznie, że od razu chce się skosztować :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

limetka 02 listopada 2013 Surowe białka !
Nie dziękuję :-(
Wygląda jak pierwsza lepsza niezbyt smaczna kupna rolada lodowa.
Nie przekonuje mnie...sorki.
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń