Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w marynacie czosnkowej - Robert Sowa

Łosoś w marynacie czosnkowej - Robert Sowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Łosoś w marynacie czosnkowej - Robert Sowa"

Składniki

  • 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone
  • umyte
  • bez skóry i ości)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marynata: 1 pączek bazylii; 2 całe główki czosnku; 6 łyżek oliwy z oliwek; sok z dwóch cytryn; świeżo mielony, czarny pieprz; sól gruboziarnista.

  2. Sposób przygotowania:

  3. Główki czosnku przekroić na pół, każdy kawałek owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 minut. Następnie wycisnąć czosnek z łupinek i zmiksować z liśćmi bazylii, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

  4. Marynatę nałożyć na łososia, włożyć rybę do torebki foliowej i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. W czasie marynowania należy przekręcać torebkę tak, aby marynata równomiernie otaczała filety z łososia. Przed rozpoczęciem grillowania zebrać z ryby nadmiar marynaty, a następnie doprawić ją do smaku solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Łososia ułożyć na tacce aluminiowej, podczas grillowania polewać marynatą.

  5. Autor przepisu: mistrz kulinarny Robert Sowa
    Stylizacja zdjęć: Ewa Gębska

  6. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

  7. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

    Źródło: materiały prasowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń