Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lśniące jabłuszka w karmelu"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
1. Jabłka umyj, usuń ogonki i wbij szpadki. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, lekko natłuść go olejem.
Do garnuszka o średnicy nieco większej niż jabłko wsyp cukier, dodaj wodę, ekstrakt, szczyptę cynamonu. Wymieszaj. Gotuj, ale nie mieszaj. Gdy zawrze, włóż termometr kuchenny i czekaj, aż wskaże 170oC, wtedy rozmieszaj.
W karmelu zanurzaj jabłka (czekaj, aby nadmiar spłynął do garnuszka) i kładź na papier, ewentualnie oprósz ulubionymi posypkami (np. wiórkami), ozdób miętą. Ostudź.Źródło: Świat kobiety