Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lukrowane profiterolki"
Składniki
Zagotuj wodę z masłem. Dodaj sól. Zmniejsz gaz i wsypuj partiami przesianą mąkę. Energicznie mieszaj. Gdy ciasto będzie już szkliste, zdejmij garnek z gazu i odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj ciasto z jajkami (kolejne dodawaj, gdy poprzednie połączy się z masą). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średniej grubości.
Ciasto wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Porcje ciasta powinny mieć wielkość orzecha włoskiego – zachowaj odstępy między nimi. Piecz 15 minut w 220 st. Zmniejsz temperaturę do 160 st. i piecz kolejne 5 minut.
Kawę rozpuść w wodzie i od razu wymieszaj z cukrem pudrem. Zmiksuj z masą krówkową na lśniącą masę i polukruj profiterolki (jeśli lukier za szybko stwardnieje, rozmieszaj go z odrobiną gorącej wody).
Gdy lukier zastygnie, ułóż ptysie w piramidkę. Udekoruj niteczkami karmelu. Przygotujesz go łatwo, rozpuszczając na patelni 4 łyżki cukru. Gdy zbrązowieje, dodaj odrobinę zimnej wody. Widelcem wyciągaj nitki.Źródło: Tina