Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron penny z brokułami i groszkiem

Makaron penny z brokułami i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 72

Smaczne danie, dietetyczne i szybko można go sporządzić. Do tego tanie i nie wymaga zakupu wielu produktów.

Składniki

  • 1 średni lub duży brokuł,
  • 300 g makaronu rureczki – „penne”,
  • puszka zielonego groszku konserwowego (ok. 240 g , po odsączeniu),
  • 80 – 100 ml oliwy z oliwek,
  • 4 posiekane ząbki czosnku,
  • 150 g świeżo tartego parmezanu,
  • duża szczypta chili, sól, pieprz do smaku,
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Łodygi (te mniejsze) brokułów obrać, pokroić w drobne plasterki, różyczki kwiatów podzielić. Następnie rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę z oliwek. Kiedy będzie gorąca, wrzucić czosnek, chilli oraz pokrojone łodyżki brokułów, smażyć i mieszać przez 3 - 5 minut. Dodać różyczki kwiatów, smażyć i nadal mieszać

  2. Jednocześnie gotować makaron, dodając do wrzącej wody łyżeczkę soli. Po chwili dolać kilka łyżek wody z makaronu, mieszać, zostawić na chwilę pod przykryciem. W tym czasie odcedzić makaron, wrzucić na patelnię z brokułami, zamieszać, dodać odsączony z zalewy zielony groszek konserwowy i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać posypany parmezanem i pieprzem (uwaga z dawkowaniem pieprzu, by nie przesadzić, bo potrawa może być za ostra).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń