Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w sosie ziołowo-cytrynowym

Makaron w sosie ziołowo-cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 276

Dodano:

Odsłon: 4132

Makaron w sosie ziołowo-cytrynowym jest daniem łatwym w przyrządzeniu no i oczywiście bardzo smacznym.

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Listki bazylii, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj (tak abyś miał w miarę równe ilości).

  2. Mięso pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i zrumień na oleju. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

  3. Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i dokładnie mieszaj. Gdy mąkę już rozprowadzisz, dolewaj porcjami mleko (dokładnie tak jak przy beszamelu). Gdy uznasz, że gęstość sosu jest odpowiednia, dolewaj porcjami bulion – oczywiście dokładnie mieszając, aby w sosie nie było grudek

  4. Dodaj do sosu skórkę z cytryny, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzuć po kilka szczypt posiekanych ziół.

  5. Wrzuć na patelnię makaron, połowę zrumienionego mięsa i dokładnie wymieszaj. Chwile podgrzewaj i nakładaj na talerze ponownie posypując posiekanymi ziołami i pozostałymi kawałkami mięsa. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń