Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z fasolą – włoska kuchnia tradycyjna

Makaron z fasolą – włoska kuchnia tradycyjna

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 3054

Dodano:

Odsłon: 1651

Makaron z fasolą, w języku włoskim zwany pasta e fagioli, to tradycyjne danie prostej kuchni, cucina povera. W zamyśle tanie, z łatwych do zdobycia składników. Bardzo często wegetariańskie, choć w bogatszych wersjach zdarza się użycie pancetty, słoniny albo mięsa. A ja uwielbiam potrawy, które ze swojej natury są wegetariańskie. Podczas ich gotowania nie trzeba niczego zamieniać, poprawiać, udawać. Można dodać wędzonkę albo zamiast niej wędzone tofu, ale nie trzeba. Tradycyjny makaron z fasolą również bez wędzonki będzie autentyczny i niezwykle smaczny, jak wszystko, co pochodzi z włoskiej kuchni. I w dodatku idealnie nadaje się jako danie na chłodne pory roku. Jadamy je więc jesienią, zimą i wczesną wiosną.

Składniki

  • suszona fasola borlotti albo inna fasolka o niedużych ziarnach – 200 g
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine – 3-4 łyżki
  • opcjonalnie: po 80 g boczku wędzonego i surowej szynki albo kostka wędzonego tofu (jedliśmy z tofu, mniam!)
  • 250 g passaty albo 80 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g makaronu, raczej drobnego (małe muszelki, małe kolanka, ditalini, literki, zwierzątka itp)
  • liść laurowy, 1 gałązka świeżego rozmarynu, pieprz i sól
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa extra vergine i ostry sos chili do podania
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę opłucz, zalej świeżą wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź ją i ugotuj, po wskazówki dotyczące gotowania fasoli zapraszam na blog.

  2. Posiekaj drobno marchew, seler naciowy i cebulę. Podduś je w dużym garnku na oliwie. Nie mają się przypiec, tylko zmięknąć. Pod koniec duszenia dodaj posiekany czosnek i ewentualnie pokrojone w kosteczkę boczek i szynkę albo wędzone tofu. My oczywiście wybieramy tofu. Podsmażaj jeszcze chwilkę.

  3. Do garnka dodaj odcedzoną fasolę i tyle wody od jej gotowania, by tylko przykryła wszystkie składniki. Dorzuć jeszcze passatę lub koncentrat pomidorowy, posiekane listki rozmarynu, pieprz i sól. Gotuj wszystko przez 15 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec gotowania odlej dwie duże nabierki do innego naczynia, ta część będzie miksowana.

  4. Do garnka dodaj teraz makaron. Jeśli trzeba, dolej jeszcze trochę wody z gotowania fasoli, ale nie za dużo – gotowa potrawa powinna być gęsta. Gotuj makaron do miękkości (czas gotowania zależy od rodzaju użytego makaronu, czytaj zalecenia zamieszczone na opakowaniu), ale uważaj, by się nie rozgotował. Włosi mawiają, że ma być al dente. Makarony z pszenicy durum rozgotowują się znacznie trudniej, o czym warto pamiętać, wybierając makaron w sklepie.

  5. W czasie, gdy makaron gotuje się w zupie, zmiksuj odłożoną wcześniej porcję. Dodaj ją do potrawy już na sam koniec, gdy makaron będzie ugotowany w sam raz. Sprawdź, czy danie jest wystarczająco słone. Wymieszaj, dorzuć jeszcze zieloną pietruszkę. Przykryj garnek i zostaw na 2-3 minuty, by makaron z fasolą mógł “odpocząć”.

  6. Jak podać włoski makaron z fasolą?
    Potrawę podaje się w głębokich talerzach albo w miseczkach. We Włoszech to jest pierwsze danie, po którym następują kolejne. My jednak jesteśmy wygodni

  7. Już na talerzach skrop pasta e fagioli porządną oliwą z oliwek oraz jakimś ostrym sosem chili (niezbyt obficie), który fajnie podkręci smak. My użyliśmy do przyprawienia domowego sosu sriracha z fermentowanych ostrych papryczek. Wpasował się idealnie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 lutego Z chili, z tofu - dla mnie bomba :) Pyszne danie, lubię czuć ostrość na języku, mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń