Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaron z gulaszem i warzywami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
Składniki
Mięso umyj, pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Cebulę pokrój w kostkę lub talarki. Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz, pokrój w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj mięso i mieszając smaż, aż się zrumieni. Zdejmij z ognia, dodaj słodką mieloną paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz świeżą paprykę. Wymieszaj, wlej 1 szklanki wody.
Duś na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godzinę). Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz kajeński i dopraw do smaku solą.
W dużym garnku zagotuj wodę, odmierzając 1 litr na każde 10 dag makaronu. Gdy woda zacznie wrzeć, lekko ją posól, wrzuć makaron i przykryj garnek pokrywką. Idealny makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy.
Gdy się ugotuje, odcedź go na dużym durszlaku (nie przelewaj go wodą, gdyż możesz wypłukać skrobię nadającą mu sprężystość i smak). Makaron przełóż na talerze, polej gulaszem, posyp posiekaną natką.Źródło: Świat i Ludzie