Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalne połączenie makaronu i ryby w formie zapiekanki. Łatwe i szybkie w przygotowaniu przepyszne danie obiadowe.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, po czym odcedzić i wymieszać z 2 łyżkami tłuszczu.
Obraną z ości rybę pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Cebulę pokroić na krążki i usmażyć z 2 łyżkami tłuszczu. Gdy cebulka będzie już zarumieniona, włożyć rybę, przyprawić. Dolać pół szklanki wody i dusić 20 minut.
Żaroodporne naczynie posmarować2 łyżkami tłuszczu. Ułożyć w nim warstwę makaronu, potem warstwę ryby i znów warstwę makaronu.
Całość zalać śmietaną wymieszaną z żółtkiem oraz łyżką "Warzywka". Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Podawać w tym samym naczyniu. Danie najlepiej smakuje z sałatą polaną sosem winegret.
Sos: 2 łyżki oliwy wymieszać z jedną łyżką świeżego soku z cytryny. Dodać łyżkę musztardy i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję, przyprawić go solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wstawić do lodówki na 5 minut. Polać sałatę sosem tuż przed podaniem, na koniec wymieszać ją.