Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem pomidorowo-mięsnym

Makaron z sosem pomidorowo-mięsnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 798

Dodano:

Odsłon: 124

Makaron z sosem pomidorowym jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Przygotowanie trwa nie więcej niż 15-20 minut, a jednocześnie jest to danie bardzo pożywne i na długo zaspokoi apetyt :-)

Składniki

  • 300 ml domowego przecieru pomidorowego*
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 średnia celbula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz ziołowy, oregano
  • kilka listków bazylii
  • makaron świderki
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie zeszklić na patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Do zeszklonej cebuli przecisnąć przez praskę czosnek.

  2. Następnie na patelnię dołożyć mięso i podsmażyć.

  3. Do podsmażonego mięsa wlewamy przecier* i redukujemy ilość sosu. Następnie przyprawiamy wg uznania.

  4. Ugotowany makaron przekładamy na talerz i polewamy go sosem, a na koniec dekorujemy dwoma lub trzema listkami świeżej bazylii.


    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    Zamiast domowego przecieru można użyć kupionego w sklepie gęstego soku pomidorowego lub passaty. Ważne aby był w szklanym opakowaniu. Można też użyć pomidorów w puszce, ale wtedy trzeba do sosu dodać ok. 100-150 ml bulionu warzywnego.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń