Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny, prosty makaron w sosie z suszonymi grzybami i szynką w sosie śmietanowo-parmezanowym. Proste i pyszne danie.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Namoczyć grzyby we wrzątku, zostawić na ok ½ h. Odsączyć, płyn zachować i posiekać. Pokroić w kosteczkę cebulę i trochę większą kostkę szynkę. Na maśle podsmażyć cebulę aż się zarumieni, dodać szynkę i grzyby. Podsmażyć ok 5 minut, wlać wino. Smażyć mieszając od czasu do czasu aż płyn wyparuje. Smażyć jeszcze ok 20 minut, mieszając i podlewając płynem z moczenia grzybów. W międzyczasie ugotować makaron. Zostawić kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Na końcu dodać do grzybów i szynki śmietanę, mieszać jeszcze kilka minut na ogniu, doprawić i dodać cytrynę – wymieszać i zestawić z ognia. Wymieszać makaron z sosem i wodą po gotowaniu makaronu. Podawać posypane startym parmezanem i natką pietruszki.