Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaronowe wstążki z klopsikami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Mięso mielone przełóż do miseczki. Wbij jajko. Dosyp tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrób. Następnie uformuj z niej małe kuleczki wielkości włoskiego orzecha.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane klopsiki. Smaż je 5 minut. Często mieszaj, by mięsne kuleczki ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron.
Marchewki obierz, opłucz, potnij na podłużne, cienkie paski (najlepiej nożem szczelinowym do obierania warzyw). Fenkuł oczyść, opłucz, przekrój wzdłuż na pół, potem potnij w cieniutkie półplasterki. Gałązki koperku odłóż do dekoracji. W garnku zagotuj posoloną wodę.
Do wrzątku wrzuć makaron, zamieszaj, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Pokrojone warzywa wrzuć do makaronu 3 minuty przed końcem gotowania.
Tłuszcz ze smażenia klopsików wymieszaj z bulionem. Dodaj serek i musztardę. Sos gotuj 3 minuty. Dołóż pomidorki. Gotuj jeszcze chwilę.
Przypraw solą oraz pieprzem. Makaron z warzywami odcedź, wymieszaj z sosem i klopsikami. Udekoruj odłożonymi gałązkami koperku.
ok. 35 minut
porcja ok. 650 kcalŹródło: Tina