Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-04-2017
Szybki obiad w pół godziny
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Porcję makaronu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Krewetki rozmrażamy, usuwamy ogonki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obsypujemy przyprawą cajun.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek) i dodajemy krewetki. Podsmażamy do miękkości na złoty kolor.
Krewetki przekładamy na talerzyk i odstawiamy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, kawałki cebuli, i 2 łyżki masła do oliwy, na której smażyliśmy krewetki. Cebule i czosnek podsmażamy ok. 3 minuty.
Pomidory miksujemy lub blendujemy na jednolitą masę i dodajemy na patelnię do podsmażonej cebuli. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu.
Dodajemy śmietanę kremówkę i parmezan. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dorpawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodajemy makaron i krewetki – delikatnie mieszamy wszystkie składniki.
Posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego!