Do góry

Desery Przepis na:

Makowa rolada z białek z kremem budyniowym

Przepis dnia 2013-04-14
Makowa rolada z białek z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9149

Dodano:

Odsłon: 10639

pyszny sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • białka 1 szkl.
  • cukier puder 1 szkl.
  • sól szczypta
  • wiórki kokosowe 1 szkl.
  • mak 1 szkl.
  • mąka tortowa 0,5 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • KREM:
  • budyń waniliowy u mnie z kawałkami białej czekolady 1,5 szt.
  • mleko 0,5 l
  • margaryna 1/4 kostki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, do piany powoli dodawać cukier puder, nadal ucierając. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mak oraz wiórki.
    Przełozyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika i piec w temp. 200 stopni C. przez ok 15-20 minut. Ja piekłam za długo i pozniej przez to miałam problem ze zwijaniem rolady, bo ciasto było zbyt spieczone. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przełozyć na wilgotną ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier i delikatnie zwinąć roladę, odstawić.

  2. Krem: Ugotowac budyń, gdy będzie gęstniał dodać margarynę, wymieszać. Rozwinąć roladę i posmarować ją kremem. Delikatnie zawinąć i owinąć folia spozywczą, wstawić najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 kwietnia 2013 Super roladka!Zabieram i przy najbliższej okazji wykorzystam:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 19 kwietnia 2013 Od dziecka uwielbiałem te smaki, Twój przepis jest super, zabieram do mojej książki, pozdrawiam! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 13 kwietnia 2013 Pomysłowe i apetyczne a w dobrych ciastach miedzy innymi o to chodzi:-)) Pozdrawiam i zabieram ze sobą przepis

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 13 kwietnia 2013 Zgadzam się z Irmą, też zabieram a zostawiam kciuka :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 13 kwietnia 2013 Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie białek, ciasto wygląda bardzo apetycznie :)Do ulubionych.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń