Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec/bez rozczynu/

Makowiec/bez rozczynu/

Autor: marysia11082

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1376

Dodano: 30.12.2012

Odsłon: 6696

Bardzo fajne ciasto na strucle makowe lub na rogaliki

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jaja ubić ze śmietaną

  2. drożdże rozetrzeć z cukrem

  3. mąkę posiekać z margaryną

  4. Połączyć wszystkie składniki razem,zarobić ciasto.podzielić na 3 części,rozwałkować i zawijać makowce

  5. MAK 0,5 kg maku /robię z suchego mielonego/0,5 szkl bułki tartej, 2 łyżki margaryny , 2 łyżki miodu naturalnego, 1 szkl cukru,zapach migdałowy, bakalie, .Mak sparzyć / parzę w podwójnym garnku do gotowania mleka/,do zwykłego garnka na dno dać margarynę ,sparzony mak i resztę składników,podgrzewając mieszać,spróbować ewentualnie dosłodzić.Lekko przestudzony podzielić na 3 części i zawijać makowce.Piec 40-50 min.Po wystudzeniu polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 19 stycznia 2013 To mi sie podoba, zabralam do ulubionych!!!!! Bardzo dziekuje!!!! 5555555 !!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 19 stycznia 2013 Nie trzeba czekać zawinąć i do piekarnika.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 18 stycznia 2013 czy makowce przed i po zawojaniu nie zostawiamy do wyrosniecia?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń