Do góry

Desery Przepis na:

makowiec japoński (z jabłkami)

makowiec japoński (z jabłkami)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8131

Dodano:

Odsłon: 32590

Wszystko co najlepsze z makowca, czyli farsz :))) Wilgotne, bardzo sycące ciasto...

Składniki

  • 250 gramów suchego maku niebieskiego, 400 ml mleka
  • 300 ml wody, 130 gramów masła
  • 5 jajek, 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek płynnego miodu (użyłam wielokwiatowego)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki kaszy manny (zwykłej)
  • 4 średnie jabłka (sprawdzą się każde, mniej i bardziej soczyste)
  • 2 - 3 łyżeczki amaretto lub kilkanaście kropel aromatu migdałowego
  • ulubione bakalie (łącznie około 200 - 230 gramów)
  • 50 gramów rodzynek, 50 gramów żurawiny suszonej
  • 50 gramów suszonych moreli, 25 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (wymieszałam)
  • 50 gramów orzechów (włoskie wymieszałam z migdałami)
  • polewa czekoladowa: 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wrzątku
  • 100 gramów masła lub margaryny, 3 łyżki mleka
  • lukier (wykorzystałam połowę, resztę zamroziłam do dekoracji pierniczków)
  • 1 białko ze średniego jaja, 6 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka amaretto
  • dodatkowo: maczek cukrowy srebrny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mak wsypujemy na gęste sitko, przelewamy obficie zimną wodą, odsączamy.
    Wrzucamy go do głębokiego rondla, zalewamy gorącą wodą z gorącym mlekiem (płyn ma ma przykryć mak na około 3 cm powyżej), na malutkim ogniu gotujemy bez przykrycia często mieszając, do całkowitego zredukowania płynu, pod koniec mak ma się zacząć prawie smażyć.

  2. Mak przekładamy do miski lub głębokiego talerza do ostygnięcia.

    UWAGA: Jeśli mak sprawia wrażenie bardzo mokrego, musimy przecedzić go przez gęste sito ewentualnie gazę. U mnie nie było już takiej potrzeby.


    Kiedy mak ostygnie, przekręcamy go przez maszynkę, na najdrobniejszych oczkach, dwukrotnie.

  3. Rodzynki i żurawinę obficie przelewamy wrzątkiem, odcedzamy dokładnie.

    Morele kroimy w drobną kostkę.

  4. Orzechy i migdały (jeśli chcemy, możemy je sparzyć i obrać ze skórki, ja tego nie robię), siekamy dość drobno (ja zostawiam troszkę większe kawałki pomiędzy tymi drobnymi, bo tak lubię).

    Wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy przez około 5 minut (pozwoli to wydobyć z nich więcej aromatu), następnie orzechy schładzamy.

  5. Do przemielonego maku dodajemy roztopione, lekko ciepłe masło i miód, mieszamy do połączenia składników.

  6. Następnie do maku dodajemy 1/3 kaszy manny, mieszamy łyżką.

  7. Jaja całe ubijamy na piankę z cukrem, następnie wsypujemy resztę kaszy, proszek do pieczenia, miksujemy krótko, tylko do rozprowadzenia kaszy i proszku. Masę wlewamy do maku, ucieramy mikserem, nie za długo.

  8. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Następnie nie odciskając z soku dodajemy je do masy, wlewamy amaretto lub aromat, mieszamy łyżką lub mikserem na średnich obrotach (krótko).

  9. Następnie wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką.

  10. Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy wierzch.

  11. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 60 - 65 minut, do "suchego patyczka". Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez pierwsze 30 minut.
    Następnie ciasto wyjmujemy na blat i schładzamy dalej, do uzyskania temperatury pokojowej.

    Potem przygotowujemy polewę.
    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.
    Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.
    Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy na ostudzonym cieście.
    Makowiec wkładamy do lodówki do zastygnięcia polewy.

    Następnie przygotowujemy lukier.
    Jajo myjemy i przelewamy wrzątkiem, oddzielamy białko.
    Przelewamy je do miseczki, dodajemy cukier puder, amaretto lub aromat, miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania ciągnącego się lukru.

    UWAGA: Jeśli lukier szybko skapuje z łyżki, dodajmy 1 łyżkę cukru i utrzyjmy.

    Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy z tylką zakończoną cieniutkim dziubkiem. Następnie dekorujemy ciasto wg uznania.

    Ponownie schładzamy parę godzin w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 31 grudnia 2014 Bardzo ciekawa wersja makowca :) I ta fotorelacja krok po kroku niezwykle pomocna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 06 grudnia 2014 uwielbiam!! mój ulubiony makowiec, pochłonęłabym każdą ilość ... ku rozpaczy mojego sumienia :-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 grudnia 2014 Wspaniała prezentacja ciasta :-). Wygląda pysznie i świątecznie :-). Pozdrawiam :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń