Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec na cieście drożdżowym

Makowiec na cieście drożdżowym

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 301 Ocena: 4118

Dodano: 10.12.2017

Odsłon: 3323

Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 75g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko L
  • 40g drożdży
  • szczypta soli
  • ...
  • Kruszonka:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 900g masy makowej w puszce
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn prosi się podnosić.

  2. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, jajko i zaczyn. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie się mocno kleić, dosypujemy mąkę (powinno odchodzić od miski). Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h, do podwojenia objętości. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy w dłoniach tak by powstały grudki.

  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę o wymiarach 40x25cm. Na ciasto wykładamy masę makową, którą posypujemy kruszonką.

  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystygnięciu makowiec można polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 11 grudnia 2017 Uwielbiam taki makowiec ale z duuużą ilością maku i podwójną ilością kruszonki. Ale do kruszonki nie dodawałam nigdy jajek - muszę wypróbować ten patent.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 11 grudnia 2017 Szukałam takiego przepisu na makowiec.Zawsze piekłam strucle jednak tym razem chcę upiec makowiec wg.Twojego przepisu.Zastanawia mnie tylko / nigdy tak nie robiła/że do kruszonki dodajesz 1 jajo.
Wypróbuję,tylko masę makową zrobię po swojemu.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń