Do góry

Desery Przepis na:

makowiec ucierany...

Przepis dnia 2016-12-19
makowiec ucierany...

Autor:

Przepisów i artykułów: 513 Ocena: 17720

Dodano:

Odsłon: 30682

szybki do zrobienia i bardzo smaczny makowiec

Składniki

  • Ciasto: 5 jaj
  • 1 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 3/4 miękkiej margaryny
  • 3 łyżeczki proszku
  • 1 łyżka octu
  • Masa makowa: puszka masy makowej
  • ubita piana z 2-3 białek
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki dżemu (ja dałam jeżynowy)
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto:
    jajka ubić z cukrem następnie dodać miękką margarynę, olej i pozostałe składniki. Ciasto dobrze wymieszać mikserem będzie dość gęste ale takie właśnie ma być.

  2. masa makowa:
    masę makową wyjąć z puszki dodać, bakalie i ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać.

  3. ciasto wylać na dużą blachę (25x36cm) na wierzch wyłożyć masę makową. Ja dodatkowo po wyłożeniu masy przemieszałam widelcem żeby były esey floresy ale nie jest to konieczne.
    Piec około 50-60 min w 160 st.

  4. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń