Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa kremówka

Malinowa kremówka

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 330

Dodano: 06.05.2018

Odsłon: 530

Coś orzeźwiającego na upalne dni.

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (o wadze 300 g)
  • 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 g świeżych malin
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Płaty ciasta francuskiego rozłóż na dwie duże blaszki, wyłożone papierem do pieczenia.

    2. Ociepl ciasto do temperatury pokojowej.

    3. Ponakłuwaj widelcem.

    4. Piecz w temperaturze 200°C przez 25-35 minut, do uzyskania ciemnozłotego koloru.

    5. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by nie wyrosło zbyt wysokie.

    6. Powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie.

    7. Po upieczeniu wystudź.

    8. 200 g malin świeżych lub mrożonych (wcześniej podgrzej) przetrzyj przez sito na purée. Pestki wyrzuć.

    9. Żelatynę w proszku przesyp do małego garnuszka, zalej zimną wodą, tylko do jej przykrycia i odstaw na 10 minut do napęcznienia.

    10. Postaw naczynie na małym gazie i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia (możesz też podgrzać w kuchence mikrofalowej). Nie doprowadź do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).

    11. Zdejmij z palnika, jeszcze ciepłą dodaj do malinowego purée i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia.

    12. Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder, wanilię umieść w misie miksera.

    13. Ubij na gęsty, sztywny krem.

    14. Dodaj wystudzone purée z malin, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuj, tylko do połączenia się składników.

    15. Dodaj świeże maliny (300 g) i delikatnie wymieszaj.

    16. Krem malinowy wyłóż na jeden z blatów. Wyrównaj.

    17. Przykryj drugim blatem (pokrojonym wcześniej na 12 porcji, np. kółkiem do pizzy).

    18. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

    19. Oprósz cukrem pudrem.

    20. Każdą kremówkę można ozdobić świeżą maliną lub borówką amerykańską.

    21. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń