Do góry

Przekąski Przepis na:

Małże w maśle i w winie

Małże w maśle i w winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4018

Dodano:

Odsłon: 141

Duszone na cebuli i czosnku

Składniki

  • małże/ mule 0,5 kg na osobę
  • masło 2 łyżki
  • Wino białe 3/4 szklanki
  • cebula czerwona duża lub szalotka kilka sztuk
  • czosnek
  • natka pietruszki/kolendry
  • Szczypiorek
  • sól i pieprz
  • lemonka/ cytryna
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kupiłam żywe małże, teraz właściwie można spotkać w większych sklepach.

    Swoim dałam odpocząć w wodzie po powrocie do domu.
    Te, które się nie otworzyły już się nie nadają.

    W garnku na małym ogniu rozpuściłam masło, dodałam pokrojoną w piórka 3/4 cebuli i zeszkliłam ją. Dodałam też chili.
    Dodałam posiekany czosnek i gdy zaczął pachnieć, podkręciłam ogień do maksimum, wlałam wino, wrzuciłam małże i zakryłam.

  2. Gdy się małże pootwierają to znaczy, ze są gotowe.
    Te , które się nie otworzą, należy usunąć.
    W garnku posypałam je nacią kolendry i wymieszałam.

    Wyłożyłam je do miseczki i polałam sosem z dna i posypałam świeżymi piórkami cebuli i szczypiorem

    Całość skropiłam sokiem z lemonki.

    W przygotowaniu są banalnie proste, ale smak jest wyborny!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń