Do góry

Dodatki Przepis na:

Marchew z groszkiem w wersji de luxe

Marchew z groszkiem w wersji de luxe

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 2487

Dodano:

Odsłon: 813

Kiedy oglądam amerykańskie filmy, prawie zawsze do obiadu podawana jest marchewka z groszkiem. Już na pierwszy rzut oka widać, że te dwa rodzaje warzyw są po prostu ugotowane, odcedzone i podane takie "sypkie". I ja tego nie kupuję. Owszem, można zjeść i takie, ale można też skąpać je w maśle, podsypać odrobiną pszennej mąki, by pławiły się w aksamitnym sosie. Taka jest właśnie moja marchew z groszkiem: na bogato i pysznie.

Składniki

  • 750 g marchewki z groszkiem (ja kupuję Mroźną Krainę z Biedronki, bo jest dużo groszku)
  • 1/3 kostki masła 82%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej tortowej
  • woda
  • sól, świeżo zmielony pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucić marchewkę, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, przesmażać zmrożone warzywa do momentu, aż się rozdzielą. Posolić i popieprzyć.

  2. Podlać tylko taką ilością wody, która będzie równa z ich wyrównaną powierzchnią. Przykryć garnek i dusić kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć na chwilę z palnika i przygotować "zaklepkę" z odrobiny zimnej wody i mąki. Dolewać stopniowo, mieszając. Zagęścić na tyle, by powstał aksamitny sos o konsystencji ciasta do naleśników. Zagotować.
    Jeśli nie czuć masła, można dodać jeszcze trochę. Doprawić w razie potrzeby.
    Podawać do obiadu z ulubionym mięsem i ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń