Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy oglądam amerykańskie filmy, prawie zawsze do obiadu podawana jest marchewka z groszkiem. Już na pierwszy rzut oka widać, że te dwa rodzaje warzyw są po prostu ugotowane, odcedzone i podane takie "sypkie". I ja tego nie kupuję. Owszem, można zjeść i takie, ale można też skąpać je w maśle, podsypać odrobiną pszennej mąki, by pławiły się w aksamitnym sosie. Taka jest właśnie moja marchew z groszkiem: na bogato i pysznie.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Do garnka wrzucić marchewkę, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, przesmażać zmrożone warzywa do momentu, aż się rozdzielą. Posolić i popieprzyć.
Podlać tylko taką ilością wody, która będzie równa z ich wyrównaną powierzchnią. Przykryć garnek i dusić kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć na chwilę z palnika i przygotować "zaklepkę" z odrobiny zimnej wody i mąki. Dolewać stopniowo, mieszając. Zagęścić na tyle, by powstał aksamitny sos o konsystencji ciasta do naleśników. Zagotować. Jeśli nie czuć masła, można dodać jeszcze trochę. Doprawić w razie potrzeby. Podawać do obiadu z ulubionym mięsem i ziemniakami.