Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy oglądam amerykańskie filmy, prawie zawsze do obiadu podawana jest marchewka z groszkiem. Już na pierwszy rzut oka widać, że te dwa rodzaje warzyw są po prostu ugotowane, odcedzone i podane takie "sypkie". I ja tego nie kupuję. Owszem, można zjeść i takie, ale można też skąpać je w maśle, podsypać odrobiną pszennej mąki, by pławiły się w aksamitnym sosie. Taka jest właśnie moja marchew z groszkiem: na bogato i pysznie.
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 149
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 299
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1528
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 149
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 299
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1528
Składniki
Do garnka wrzucić marchewkę, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, przesmażać zmrożone warzywa do momentu, aż się rozdzielą. Posolić i popieprzyć.
Podlać tylko taką ilością wody, która będzie równa z ich wyrównaną powierzchnią. Przykryć garnek i dusić kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć na chwilę z palnika i przygotować "zaklepkę" z odrobiny zimnej wody i mąki. Dolewać stopniowo, mieszając. Zagęścić na tyle, by powstał aksamitny sos o konsystencji ciasta do naleśników. Zagotować. Jeśli nie czuć masła, można dodać jeszcze trochę. Doprawić w razie potrzeby. Podawać do obiadu z ulubionym mięsem i ziemniakami.