Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marchewkowy przekładaniec"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 71
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 125
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 71
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 125
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok z pomarańczy i połówki cytryny. Odkładamy łyżkę orzechów do dekoracji, resztę podprażamy na patelni i drobno siekamy.
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i sok z cytrusów, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone migdały, posiekane orzechy, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir, wyrabiamy. Na koniec dodajemy marchew i mieszamy, aby połączyła się z ciastem. Pieczemy w posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej blasze ok. 60 minut w 180oC.
Do serka dodajemy cukier puder i sok z połówki cytryny, miksujemy. Krem wstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby się schłodził.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Dolną część smarujemy kremem i przykrywamy drugą połówką ciasta. Górę smarujemy pozostałym kremem, wyrównujemy. Dekorujemy posiekanymi orzechami.
Wartość odżywcza porcji 280 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia