Do góry

Dania główne Przepis na:

Margherita dwa sery

Margherita dwa sery

Autor: turek

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 42

Dodano: 12.08.2017

Odsłon: 193

Postanowiłam zrobić margheritę w nowej odsłonie z dwoma serami: żółtym ( gouda) i śmietankowym. Jako dodatku użyłam pysznych, sezonowych pomidorów. Polecam :)!!!

Składniki

  • *Ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • *Sos pomidorowy:
  • 4,5 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • *Dodatki do pizzy:
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 6 małych serków śmietankowych lub 1 w dużej kostce
  • 4 małe pomidory
  • 1 łyżeczka oregano
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Rozczyn:

    Mleko podgrzać w garnuszku. Ciepłe mleko przelać do miseczki, dodać drożdże i cukier. Całość wymieszać i pozostawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

    Do miski przesiać przez sito mąkę, wlać olej i dodać szczyptę soli. Składniki lekko przemieszać i zrobić lekki dołek. W uformowany dołek wlać wcześniej przygotowany rozczyn i całość dalej mieszać łyżką, aż składniki ciasta lekko się połączą. Dalej ciasto wyrabiać rękami, aż nie będzie się do nich kleić. Wyrobione ciasto uformować w kulkę.

  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 30-50 oC i wyłączyć go pozostawiając zamknięty.
    Ściereczkę kuchenną lekko zwilżyć wodą i przykryć nią ciasto.
    Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.
    Po tym czasie jak wyrosło wyjąć je z piekarnika, podsypać lekko mąką jak jest za wilgotne i wyrobić, aż będzie plastyczne.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Sos pomidorowy:

    Do miseczki przełożyć ketchup, przecier pomidorowy, dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Gotowy sos rozłożyć równomiernie na pizzy.

    Serki śmietankowe pokroić i wyłożyć nimi boki pizzy. Ciasto po bokach pizzy zagiąć. Na pizzę wyłożyć pozostałe dodatki pizzy i posypać oregano do smaku.

  4. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 215-220 oC przez 15-18 minut.

  5. Pizza jest gotowa :)


    Smacznego:)!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń