Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marmurkowe jajka"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Jajka włóż do rondla, zalej wodą, zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj je jeszcze ok. 2 min. Następnie jajka wyjmij z wody, uderz w kilku miejscach łyżeczką, by skorupka popękała we wzorki. Włóż do garnka, wlej ok. 3 l wody, dodaj liście herbaty, sos sojowy, anyż, cynamon oraz ziarenka pieprzu i gotuj jeszcze 20 min (od czasu do czasu obracając, by równomiernie się zabarwiły). Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw na ok. 60 min.
Z wystudzonych jajek usuń skorupki, przekrój na pół i delikatnie wydrąż żółtka. Groszek ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku, a następnie schłodź w lodowatej wodzie. Umyte awokado przekrój wzdłuż na pół, przekręć, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Przełóż do miski, rozdrobnij widelcem i skrop sokiem z cytryny. Dodaj groszek, twaróg oraz żółtka, zmiksuj blenderem na gładki mus. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Masę przełóż do szprycy cukierniczej i wypełnij nią jajka. Posyp szczypiorkiem. Przechowuj w lodówce.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 140 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie