Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marmurkowy placek z mrożonymi jagodami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3331
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1182
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3331
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1182
Składniki
ok. 40 minut
Jagody rozmrozić, pozostawić na sitku, aż dobrze ociekną. Masło utrzeć ze szczyptą soli oraz 17,5 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać z mielonymi migdałami i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Potem wlać sok cytrynowy i wymieszać ciasto mikserem.
Rozmrożone i odsączone jagody lekko zmiksować blenderem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać mus jagodowy i delikatnie przemieszać.
Blachę (24x24 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Naprzemiennie nakładać porcje ciasta jasnego i jagodowego. Lekko przemieszać widelcem, żeby powstał marmurkowy wzorek. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-40 minut.
Całe migdały (uprzednio pozbawione skórki) zrumienić na suchej patelni (mieszać, żeby się nie przypaliły). Posypać cukrem i podgrzewać dalej, aż cukier się skarmelizuje. Migdały w karmelu przełożyć na kawałek pergaminu.
Poczekać, aż karmel zastygnie. Wówczas migdały grubo posiekać nożem. Gotowe ciasto wystudzić, pokroić na porcje, posypać cukrem pudrem i udekorować migdałowym krokantem.
Aby zamiast marmurka otrzymać szachownicę, po dziel dno blaszki na pola (jak na szachownicy) i na kładaj raz ciemne, raz jasne ciasto (równo w pole). Drugą warstwę układaj na odwrót: jasne ciasto na ciemne.Źródło: Życie na gorąco