Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane korniszony śremskie.

Marynowane korniszony śremskie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1341 Ocena: 16364

Dodano:

Odsłon: 1357

Ogórki zrobione w zalewie octowej. Idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek.

Składniki

  • ogórki śremskie 5 kg
  • liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • gorczyca biała
  • plasterki marchewki
  • Czosnek
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka łodyg kopru z baldachami nasion
  • Składniki zalewy:
  • ocet spirytusowy 10%
  • woda przegotowana zimna
  • Cukier
  • Sól morska
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie zalewy:

    Na 1 litr wody daję 200 ml octu, 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.

    Wykonanie:

    Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 7 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje.

  2. Pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody.

  3. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń