Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane prawdziwki

Marynowane  prawdziwki

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 741 Ocena: 14249

Dodano: 02.10.2017

Odsłon: 7023

Sezon w pełni. U nas Lubuskie lasy wynagradzają poprzednie lata posuchy. A prawdziwki marynowane to chyba najsmaczniejsze marynowane grzyby.

Składniki

  • 1 kg prawdziwków
  • 1 szklanka octu 10 %
  • pół litra wody
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Prawdziwki oczyściłem, opłukałem. Tak przygotowane włożyłem do posolonego wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości grzybów, malutkie główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi prawdziwkami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, i ziaren ziela angielskiego. Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały, to możecie je pasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń