Do góry

Dodatki Przepis na:

Masa cukrowa

Masa cukrowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1200

Dodano:

Odsłon: 8904

Długo szukałam przepisu na masę cukrową i ta według mnie jest najjj lepsza. Przepis mam z tego linka http://www.wielkiezarcie.com/recipe30981.html Jak widać na moich fotach mozna lepic z niej co tylko chcemy :)

Składniki

  • ok. 800g cukru pudru
  • 50g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki planty
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i pozostawić na 5 min. Rozpuszczoną żelatynę 'rozluźnić' w kąpieli wodnej, ale uważać aby się nie zagotowała. Dodać glukozę, wymieszać dobrze. Gdy składniki dobrze się połączą miskę zdjąć i dodać planty. Wymieszać. Masę z glukozy dodać ok. 600g cukru pudru. Wyrabiać dłońmi i stopniowo dosypywać cukier puder. Masa musi być elastyczna.
    Gdy moja masa jest gotowa robię z niej wałek i lekko zginam, jeśli nie będzie widać zagięcia oznacza, że jest dobra. Dopiero za którymś razem poczułam w dłoniach jej poprawną elastyczność :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anna-martyka-3 19 stycznia 2015 jolwicz: tak do masy dodaje barwniki w proszku

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolwicz 19 stycznia 2015 Tylko do masy tej są też oczywiście dodawane barwniki spożywcze?Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna-martyka-3 19 stycznia 2015 Joanna116 moje dzieci są zachwycone jak ozdabiam tort ta masa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 19 stycznia 2015 świetny pomysł i na pewno skorzystam z Twojego przepisu :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń