Do góry

Dodatki Przepis na:

Masełko słonecznikowe

Przepis dnia 2014-10-24
Masełko słonecznikowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22594

Dodano:

Odsłon: 23776

Propozycja na smaczne, aromatyczne, zdrowe i pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych masełko, które świetnie zastąpi tradycyjne masło. Dodatkowo masełko słonecznikowe świetnie wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego dzięki zawartości witaminy E oraz witamin z grupy B. Masełko doskonałe będzie także dla osób z niedoborem magnezu oraz osób żyjących w stresie.

Składniki

  • 200 g ziaren słonecznika
  • 4 łyżki oleju z nasion słonecznika
  • 11 łyżek wody
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziarna słonecznika prażymy na patelni i studzimy.

  2. Następnie do rozdrabniacza dodajemy uprażony wcześniej słonecznik, 4 łyżki oleju z nasion słonecznika*, około 11 łyżek wody, czosnek, cukier brzozowy oraz sól. Wszystko miksujemy na gładką masę. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pierzem.

    * Do przyrządzenia masełka równie dobrze nada się olej lniany lub dobry, tłoczony na zimno olej rzepakowy.

  3. Gotowe masełko przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

asiella88 22 października 2014 Bardzo apetycznie wygląda , ale nigdy nie jadłam takiego masełka do czego ono pasuje ?
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 22 października 2014 Mam świeży chlebek i jak patrzę na Twoje masełko - chętnie bym teraz zjadła kanapkę z takim masełkiem - musi być pyszne :-) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń