Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Maślane ciasto z truskawkami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 124
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 124
Składniki
Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki – mają mieć temperaturę pokojową. Obie mąki przesiej z solą i proszkiem. Masło pokrój na małe kawałeczki i utrzyj na jasną, puszystą masę, dosypując stopniowo oba cukry. Dodawaj po jednym jajku i po 2-3 łyżki wymieszanej mąki. Miksuj, aż powstanie gładkie ciasto.
Nagrzej piekarnik do 180oC. Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz. Przekrój na połówki. na kruszonkę wymieszaj i rozetrzyj między palcami, aż powstaną spore grudki. Ciasto przełóż do formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Powciskaj w wierzch truskawki i posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około godziny. Wyjmij i ostudź na kratce. Podawaj udekorowane połówkami truskawek i melisą.
Ozdobne owoce
Truskawki zanurz w rozpuszczonej, ochłodzonej białej czekoladzie i udekoruj ciasto.Źródło: Naj