Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki, aromatyczny, szybki i łatwy w przygotowaniu
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 60
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9555
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 186
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 35
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 60
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9555
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 186
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 35
Składniki
Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, zmielone migdały, cukier puder, dodać proszek do pieczenia, pokrojone masło i jajko - zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (odłozyć ok. 15 dag), podsypując mąką na prostokąt/ kwadrat (blaszka 25x25cm lub 32 x 21cm wysmarowana tłuszczem) i ciastem wyłożyć blaszkę. Pozostałe ciasto delikatnie, podsypując mąką zrolować w wałeczki i wyłożyć nimi brzeg ciasta w blaszce. Widelcem zrobić ozdobny wzorek. Ciasto wstawić do lodówki na około 75 minut. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 20 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa chałwowa: W garnku podgrzać śmietankę, zmielone migdały i pokruszoną chałwę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się składników. Gotowac ok. 30 s od zagotowania. Gorącą masę wylać na wystudzone ciasto. Wyrównac.
Polewa czekoladowa: W garnku podgrzac śmietankę, dodac połamaną w kostkę czekoladę, wymieszać do uzyskania gęstej, jednolitej polewy. Lekko przestudzić. Wylać na masę chałwową, wyrównać. Dowolnie udekorowac. Schłodzić w lodówce. Smacznego :-)