Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek chałwowy z czekoladową polewą

Mazurek chałwowy z czekoladową polewą

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9801

Dodano:

Odsłon: 237

Słodki, aromatyczny, szybki i łatwy w przygotowaniu

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • mąka pszenna 23 dag
  • masło 13 dag
  • cukier puder 7 dag
  • zmielone migdały 5 dag
  • jajko 1
  • proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Masa chałwowa:
  • śmietanka 30% 150 ml
  • zmielone migdały 7 dag
  • chałwa (u mnie waniliowo-kakaowa) 25 dag
  • Polewa czekoladowa:
  • śmietanka 30% 120 ml
  • gorzka czekolada 12 dag
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, zmielone migdały, cukier puder, dodać proszek do pieczenia, pokrojone masło i jajko - zagnieść ciasto.
    Ciasto rozwałkować (odłozyć ok. 15 dag), podsypując mąką na prostokąt/ kwadrat (blaszka 25x25cm lub 32 x 21cm wysmarowana tłuszczem) i ciastem wyłożyć blaszkę. Pozostałe ciasto delikatnie, podsypując mąką zrolować w wałeczki i wyłożyć nimi brzeg ciasta w blaszce. Widelcem zrobić ozdobny wzorek. Ciasto wstawić do lodówki na około 75 minut.
    Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 20 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
    Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

    Masa chałwowa: W garnku podgrzać śmietankę, zmielone migdały i pokruszoną chałwę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się składników. Gotowac ok. 30 s od zagotowania. Gorącą masę wylać na wystudzone ciasto. Wyrównac.

  2. Polewa czekoladowa: W garnku podgrzac śmietankę, dodac połamaną w kostkę czekoladę, wymieszać do uzyskania gęstej, jednolitej polewy. Lekko przestudzić. Wylać na masę chałwową, wyrównać. Dowolnie udekorowac. Schłodzić w lodówce. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń