Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek kajmakowy"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 153
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10524
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 153
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10524
Składniki
Zamkniętą puszkę z mlekiem wstaw do garnka, zalej wodą, by ją przykryła, gotuj pod pokrywką dwie godziny. Masło z mąką i cukrem posiekaj nożem, dodaj żółtka i wodę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, chłodź ją w lodówce godzinę.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm, ponakłuwaj widelcem, piecz 30 minut w temp. 180° C. Ciasto wyjmij. Gdy ostygnie, posmaruj je kajmakiem powstałym z mleka skondensowanego. Odstaw do zastygnięcia.
Cytrynę przekrój, wyciśnij sok, rozetrzyj w nim cukier puder, wylej na kajmak. Czekoladę rozpuść, kawałek papieru zwiń w rożek, napełnij czekoladą, odetnij koniec, zrób dekoracyjny napis.
Czas: około 2,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień