Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z gorzkiej czekolady

Mazurek z gorzkiej czekolady

Autor: tiss69

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 88

Dodano: 10.04.2012

Odsłon: 20389

Pyszny mazurek, prawdziwe niebo w gębie:)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć w makutrze z cukrem, następnie dodać ugotowane żółtka (najlepiej wcześniej zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach) i dalej ucierać. Na koniec dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto ręką. Będzie miało puszystą konsystencję.

  2. Przełożyć ciasto do blaszki lub tortownicy i dokładnie wylepić dno, pozostawiając wysoki brzeg. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C około 15 minut - aż ciasto się zrumieni

  3. Masa czekoladowa: pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając łyżkę masła i 3 łyżki wody. Następnie dodać śmietanę i wymieszać energicznie. Masę przelać na ciasto, odczekać około 1 godziny i udekorować wg własnego uznania. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tiss69 11 kwietnia 2012 Tak prawdę mówiąc to wielkość blaszki może być dowolna - to zależy czy ktoś chce mieć grubsze czy cieńsze ciasto. Ja najczęściej korzystam z "jednorazówek" - okrągłe do tart lub prostokątne do ciast. Śmietana 30% kwaśna stoi na ogół obok innych śmietan, w kubeczkach lub butelkach - w kartonikach raczej jest słodka i płynna, a ta w kubeczkach jest gęsta, prawie w stanie stałym, "zsiadła". Praktycznie w każdym super czy hipermarkecie pełno tego - nie podaję firmy, bo chyba nie wypada kryptoreklamy tutaj uprawiać:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 11 kwietnia 2012 Mazurki z dżemem są dla mnie za słodkie, Twój bardzo mi się podoba. Napisz koniecznie jaka ma być wielkość blaszki. Zastanawiam się jeszcze nad śmietaną - piszesz że to śmietana kwaśna, czyli nie kremówka, tylko taka "zwykła". Chyba w sklepie nie widziałam jeszcze śmietany kwaśnej aż 30% (?) ...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 10 kwietnia 2012 Bardzo klasyczny czekoladowy mazurek. Taki dawno, dawno temu robiła moja mama, a ja go wprost uwielbiałam.
Potem ja taki przygotowywałam dla moich dzieci, a potem dla wnuków. Bardzo prosty, a taki uwielbiany przez dzieci.
Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń