Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Medaliony z indyka na pomidorach"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Składniki
Pomidory umyj, wytrzyj, 2 odłóż, resztę pokrój w kosteczkę. Cebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w półplasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w cienkie paseczki. W garnku rozgrzej połowę oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, podduś na szklisto. Dodaj paprykę oraz pokrojone pomidory. Duś ok. 10 minut. Pod koniec jarzynkę przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Filet z indyka opłucz, osusz. Mięso pokrój na 4 plasterki. Lekko rozbij je, formując owalne kotleciki. Posyp je solą i pieprzem. Usmaż na rumiano na pozostałym oleju. Odłożone pomidory pokrój na połówki. Ustaw je w formie. Połóż na nich usmażone medaliony oraz po porcji jarzynki paprykowej. Zapiekaj 5–7 minut w temperaturze 180 st. Udekoruj listkami natki i ew. pieczonymi dymkami.
Zapieczone z mozzarellą będą jeszcze lepsze. ok. 25 min. 1 porcja zawiera ok. 310 kcal. Ok. 2,40 zł za porcję.Źródło: Tina