Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykańska enchilada z kurczakiem

Meksykańska enchilada z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 449 Ocena: 8174

Dodano:

Odsłon: 8726

Kuchnia meksykańska jest jedną z naszych ulubionych i nic nie umywa się do samodzielnie przygotowanego dania:). Sami możemy regulować poziom ostrości. Dziś meksykańska enchilada z kurczakiem - pycha!

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 2 duże filety z kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • sól
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • 200g startego żółtego sera
  • 1 duży świeży pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • szczypior
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filet, obsypujemy go przyprawami. Kiedy filet się zarumieni dodajemy paprykę i cebulę, smażymy chwilę po czym dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i pomidory z puszki. Dusimy do całkowitego odparowania wody, przez około 15 minut. Na koniec dodajemy starty ser (garstkę zostawiamy do posypania), mieszamy, studzimy.

  2. Na placki tortilli Wykładamy farsz, tortillę zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej tortilli smarujemy niewielką ilością koncentratu, posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

  3. Pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Solimy, mieszamy. Na talerz wykładamy tortillę, posypujemy świeżymi warzywami i posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń