Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykański gulasz cielęcy z fasolą.

Meksykański gulasz cielęcy z fasolą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1376 Ocena: 17295

Dodano:

Odsłon: 418

Pikantne, wyjątkowo aromatyczne, sycące danie meksykańskie.

Składniki

  • cielęcina 1 kg
  • cebula 3 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • fasola czerwona z puszki 400 g
  • fasola biała z puszki 400 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kumin do smaku
  • mielona papryka słodka 1 łyżka
  • Włoszczyzna
  • pasta rosołowa 2 łyżki
  • liść laurowy 1-2 szt.
  • ziele angielskie 6-8 ziaren
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • ostry sos z papryk habanero
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę. Pokrojone mięso dusimy na patelni, dodajemy pokrojone w pół plastry cebule oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dusimy pod przykryciem.

  2. W między czasie gotujemy bulion warzywny z włoszczyzny, pasty rosołowej, liścia laurowego i ziela angielskiego. Doprawiamy bulion do smaku przyprawami.

  3. Duszące się z cebulą i papryką mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu. Fasole płuczemy na sicie. Gulasz doprawiamy do smaku, dodajemy paprykę mieloną, koncentrat pomidorowy i opłukane fasole. Całość doprowadzamy do zagotowania.

  4. Gotowy gulasz podajemy z pieczywem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń