Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielona rola da czy pieczeń? Rolada wieprzowa z faszerowaną cukinią

Mielona rola da czy pieczeń? Rolada wieprzowa z faszerowaną cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19054

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Mielona rola da czy pieczeń? Rolada wieprzowa z faszerowaną cukinią"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone wyrób z cebulą, jajkiem, kajzerką, przypraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do burrito, wymieszaj.

  2. Cukinię umyj, końce odetnij. Łyżeczką lub nożem wydrąż środek tak, by nie uszkodzić ścianek. Miąższ ze środka drobno posiekaj. Kalafior oczyść, podziel na małe różyczki, włóż do osolonego wrzątku, gotuj 5 min. Osącz, posiekaj. Paprykę wydrąż z gnia zda nasiennego, umyj, osusz. Pokrój w drobną kostkę.

  3. Masło stop na patelni, wrzuć miąższ cukinii, kalafior i paprykę, podduś. Przypraw do smaku solą, dodaj żółtko i łyżkę tartej bułki, wymieszaj. Farszem napełnij wydrążoną cukinię.

  4. Masę mięsną rozłóż na papierze do pieczenia. Na środku ułóż faszerowaną cukinię, oblep mięsem ze wszystkich stron, formując klops. Wierzch obficie posyp rozmarynem, ciasno owiń papierem do pieczenia. Ułóż na blasze. Piecz 80 minut w temp 180°C.

  5. Wydrążoną cukinię zanurz na chwilę w naczyniu z wrzątkiem. Wyjmij i od razu włóż na kilkanaście sekund do naczynia z zimną wodą. Osącz i dopiero wtedy napełnij nadzieniem. Dzięki temu po upieczeniu w mięsie cukinia pozostanie zwarta i chrupiąca.

  6. Czas przygotowania 110 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,50 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń