Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pałki z kurczaka pieczone na ryżu zasmakowały mojej rodzinie a mnie odpowiada takie danie jednogarnkowe:) Ale ileż razy można jeść to samo ? Tak więc powstała "wersja zamienna": pałki /lub udka/ kurczaka zastąpiłam pulpetami z mielonego mięsa z indyka a do ryżu dodałem startą marchew i pokrojoną w kostkę paprykę. Naprawdę warto wypróbować bo smakuje rewelacyjnie:)
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 96
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1782
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 55
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1595
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 96
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1782
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 55
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1595
Składniki
Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z keczupem, olejem i przyprawami. Przygotowujemy mielone: bułkę namaczamy w wodzie /lub bulionie/, odstawiamy na 15 min. a następnie odciskamy z wody. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę, jajko, doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety /u mnie wyszło 8 szt/. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach a paprykę kroimy w małą kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy 1/3 ryżu wymieszanego z 1/3 marchwi i 1/3 papryki. Następnie układamy pulpety, wykładamy resztę marchwi, papryki i ryżu i zalewamy gorącą zalewą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy /bez przykrycia/ ok. 1,5 godz.