Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z marchewką i groszkiem

Mielone z marchewką i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 28

Dodano:

Odsłon: 178

Szybkie pyszne danie

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowe
  • 1kg ziemniaków
  • 1puszka groszku konserwowego ja urzywam pudliszki nie rozpada się
  • 4 srednie marchewki
  • 3 łyżki masła 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • sól pieprz koperek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy kroimy na mniejsze kawałki jeżeli mamy ziemniaki młode to tylko myjemy lub szorujemy pod bieżąca wodą i gotujemy czas
    jest bezpośrednio powiązany z wielkością ziemniaków ja zawsze dodaję ziemniaki do wrzątku następnie doprowadzam do ponownego zagotowania i zmniejszam płomień są bardziej jędrne i smaczniejsze oczywiście wodę dosalamy w/g własnego uznania.Marchewkę kroimy w kostkę wkładamy do garnka dodajemy łyżkę masła i niewielką ilość wody doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień dusimy do miękkości na koniec dodajemy odsączony groszek(zalewę pozostawiamy) w międzyczasie rozgrzewamy masło i dodajemy mąkę podsmażamy do zrumienienia dodajemy do marchewki i przez chwilę gotujemy doprawiamy solą jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy zalewe z groszku.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i złocimy na maśle studzimy razem z jajkiem dodajemy do mięsa sól pieprz wg/uznania do smaku wszystko razem wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy formujemy okrągłe kotlety nie za grube około 1.5 do 2 centymetrów i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym po kilka minut z każdej strony aż kotlety będą rumiane podajemy z ziemniakami i marchewką posypane koperkiem smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń