Do góry

Dodatki Przepis na:

Mielonka

Mielonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2285

Dodano:

Odsłon: 4345

Domowa mielonka w słoiku Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Domowa mielonka słoikowa to jest właśnie to :) Pyszna kiełbasa z galaretką i smarowidełkiem w postaci tłuszczyku, a co ważne, bez "dziwnych dodatków" - jedynie naturalne zioła i przyprawy. Prawdziwa kiełbasa słoikowa, którą z powodzeniem można przygotować w domu. Mielonka - wypróbowany przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam!

Składniki

  • 700g mięsa z szynki wieprzowej
  • 700g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 500g surowego boczku bez skóry
  • około 20g soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 150g warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler) - ewentualnie
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szynkę mielimy tzw. szarpakiem, pozostałe mięsa i ewentualnie warzywa z rosołu, mielimy w maszynce z sitkiem o dużych oczkach.

  2. W misce łączymy mięso, dodajemy przyprawy, zioła i bardzo dokładnie wyrabiamy masę.

    Wyrobioną masę przekładamy do wyparzonych słoików (max. 0,5 litra ), dokładnie ubijamy łyżką, aby było jak najmniej kieszonek z powietrzem, zostawiamy około 2-3cm wolnej przestrzeni i szczelnie zakręcamy.
    Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temp. na 130 stopni i zapiekamy przez około 1h 30 minut. Następnego dnia pasteryzujemy w 120 stopniach przez 1 godzinę.

    Mielonkę można przygotować w garnku z wodą.
    Słoiki wkładamy do garnka z chłodną wodą (dno garnka powinno być wyściełane czystą ściereczką, a słoiki nie powinny stykać się ze sobą) - od momentu zagotowania wody, pasteryzujemy słoiki 1h i 30 minut. Następnego dnia tak samo.

    Tak przygotowaną mielonkę przechowujemy w lodówce.
    Na dłuższe przechowanie pasteryzujemy jeszcze dwa razy w odstępach 24h.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 maja Nie ma to, jak domowe wyroby. Pamiętam, jak dawniej babcia takie robił i to było pyszne :)
Teraz nie ma komu robić, a szkoda i chyba trzeba będzie kiedyś się przemóc i zrobić swoją :) Super :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń