Do góry

Przekąski Przepis na:

Mięsko do kanapek (gotowano-pieczone)

Mięsko do kanapek (gotowano-pieczone)

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 406

Dodano:

Odsłon: 21566

Jest to bardzo prosta alternatywa dla wędlin gotowych. Stosunkowo łatwo i szybko się go robi a do tego można wykorzystać różne rodzaje mięs

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kupić kawałek mięsa może to być szynka, karczek, boczek czy co tam chcecie - umyć go, dobrze ponakłuwać ostrym nożem żeby smaki i sól mogła wejść do środka mięsa i zalać wodą.

  2. Dodać majonez rozbęłtany z wodą a jak nie macie majonezu to można wlać od pół do 1 szklanki mleka, wsypać sól i resztę przypraw, specjalnie nie podawałam jakie zioła dodać bo to już zależy od inwencji i smaku. Może to być jedno zioło np. majeranek ale można jak najbardziej dać kilka ulubionych ziół

  3. Wszystko razem zagotować, jak juz się zagotuje to zmniejszyć ogień tak aby tylko lekko mrugało (może nawet troszkę mniej jak rosół) i potrzymać tak na ogniu jakieś 20-25 min. Wyłączyć gaz, mięska NIE WYJMOWAĆ z zalewy i zostawić na noc (ja nawet nie zdejmuje garnka z kuchenki)

  4. Mięsko wyjąć z zalewy i upiec w rękawie. Ja piekę ok 2 godz. ale to zależy od wielkości mięsa. Jak ktoś chce można do pieczenia dać kilka ząbków czosnku. Takie mięsko jest różowe dzięki soli petlowej i smakuje u nas często się go robi. Mięsko czasem wśrodku potrafi mieć szary sam środek tzn. że zalewa wszędzie nie dotarła ale nie wpływa na walory smakowe także bez obaw,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cydynka 19 października 2012 Mięsko jest super, robiłam wielokrotnie różne rodzaje mięska i bardzo wszystkim w domu smakuje.Można dodać również zamiast peklowej soli,sól zwykła kuchenna,wychodzi równie dobre tylko nie ma tego ładnego ,różowego koloru.polecam bo warto

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 08 lutego 2012 no tak, ja jak czasem zbraknie mi rękawa i nie chce mi się lecieć do sklepu to piekę w naczyniu żaroodpornym z pokrywką aby woda z mięska nie parowała, a taki "smalczyk" później pycha jest do jajecznicy - podnosi smak

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 03 lutego 2012 Poza tym gdy mięsko piecze się w rękawie można "ocalić"galaretę i smalczyk ,który się wytopi:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 03 lutego 2012 a to na pewno no i woda z niej nie cieknie ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 03 lutego 2012 Domowa wędlina przynajmniej dłużej poleży w lodówce:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń