Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsne kwiaty z farszem

Mięsne kwiaty z farszem

Autor: EWAM45

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2072

Dodano: 14.12.2014

Odsłon: 3123

Doskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u Broni Moje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.

Składniki

  • 2 duże podwójne piersi z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • nici do związania mięsa
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Filety wrzucić do miski, dodać sos sojowy i pół przyprawy do kurczaka wymieszać i zostawić nawet na 24 godziny.

    Filet przekroić na polówkę, rozbić w woreczku na cienki plaster, ale uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem.

    Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera.

    Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.




  2. Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa.

  3. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę

    Pod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec jeszcze 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

asiella88 14 grudnia 2014 tylko co to za sos śmietanowy i pasa z suszonych pomidorów ? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiella88 14 grudnia 2014 super coś bardzo nowego na pewno spróbuję

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 14 grudnia 2014 Bardzo ciekawy i apetyczny pomysł na atrakcyjne danie z mięsa :-).
Muszę wypróbować :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń