Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może trochę pracochłonne, ale jest warte zrobienia. Moja wariacja na temat mięsa po bułgarsku powstała z kombinacji kilku przepisów. Dla fanów mielonego i ciągnącego się sera!
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 156
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 306
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 156
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 306
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Składniki
Najpierw mięso: Na oleju podsmażyć cebulę. Po zeszkleniu dodać pokrojoną paprykę oraz czosnek. Po chwili dodać przyprawy. Po wymieszaniu całości dodać mięso i smażyć około 15-20 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i dodać puszkę pomidorów (można dodać zwykłe, ale sparzone i obrane ze skórki). Całość trzymać na palniku jeszcze przez chwilę, do odparowania nadmiaru soku z pomidorów.
Danie powinno się przyrządzać w specjalnym naczyniu, tak zwanym "giuweczu". U mnie zwykłe naczynie żaroodporne. Z uzyskanej ilości mięsa możemy przyrządzić dwie porcje (każda na dwie osoby).
Połowę mięsa wyłożyć do naczynia, pokruszyć około 100 g fety, wlać 2 wcześniej rozmącone jajka (można wymieszać je ze słodką papryką), posypać startym serem (mniej więcej pół szklanki). Ja lubię dużo papryki, więc jeszcze raz posypałam nią całość. Dodać coś zielonego. Zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut.
Smacznego!