Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso mielone po bułgarsku

Mięso mielone po bułgarsku

Autor: Lumiuz

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 246

Dodano: 25.08.2010

Odsłon: 29973

Może trochę pracochłonne, ale jest warte zrobienia. Moja wariacja na temat mięsa po bułgarsku powstała z kombinacji kilku przepisów. Dla fanów mielonego i ciągnącego się sera!

Składniki

  • mięso mielone, 0,5 kg
  • cebula i papryka, po jednej
  • czosnek, 4 ząbki
  • puszka pomidorów
  • przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
  • przyprawy, sól, pieprz, oregano, bazylia, czubrica (zamiast tego mo
  • opakowanie fety, 200 gr, najlepiej pełnotłusta
  • mozzarella w wiórkach lub starty żółty ser, ile kto lubi
  • jajka, łącznie 4
  • coś zielonego: w oryginale powinna być natka pietruszki (u mnie oregano)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw mięso: Na oleju podsmażyć cebulę. Po zeszkleniu dodać pokrojoną paprykę oraz czosnek. Po chwili dodać przyprawy. Po wymieszaniu całości dodać mięso i smażyć około 15-20 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i dodać puszkę pomidorów (można dodać zwykłe, ale sparzone i obrane ze skórki). Całość trzymać na palniku jeszcze przez chwilę, do odparowania nadmiaru soku z pomidorów.

  2. Danie powinno się przyrządzać w specjalnym naczyniu, tak zwanym "giuweczu". U mnie zwykłe naczynie żaroodporne. Z uzyskanej ilości mięsa możemy przyrządzić dwie porcje (każda na dwie osoby).

  3. Połowę mięsa wyłożyć do naczynia, pokruszyć około 100 g fety, wlać 2 wcześniej rozmącone jajka (można wymieszać je ze słodką papryką), posypać startym serem (mniej więcej pół szklanki). Ja lubię dużo papryki, więc jeszcze raz posypałam nią całość. Dodać coś zielonego. Zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

limetka 01 kwietnia 2014 Wielokrotnie byłam w Bułgarii . . .
i coś takiego widzę pierwszy raz !
DZIWNE , ale pewnie smaczne.
Proponuję zmienić nazwę ;-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 12 lutego 2011 Dodam do ulubionych-uwazam,ze jest boski.Gratuluje Ci tego efektu!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 26 sierpnia 2010 madziak, rzeczywiście trochę jak pizza ;) ale zapewniam, że pod tą grubą warstwą sera kryje się mięso ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 25 sierpnia 2010 Wygląda jak kawał maga apetycznej grubej pizzy :) bardzo apetyczny przepis. Do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń