Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso z kurczaka w pomarańczach

Przepis dnia 2018-09-02
Mięso z kurczaka w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 307

Dodano:

Odsłon: 3054

Mięso z kurczaka marynowane w przyprawach, upieczone z pomarańczą ma chrupiącą skórkę, jest przepyszne.

Składniki

  • kurczak 0,5 szt
  • sok z pomarańczy 5-6 łyżek
  • sos sojowy 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir mielony 0,5 łyżeczki
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona szczypta
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • rozmaryn szczypta
  • masło 1 łyżka
  • pomarańcza 0,5 szt
  • sól, pieprz kolorowy do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i kolorowym pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski. Dodać mielony imbir, rozmaryn, sok z pomarańczy, oliwę, sos sojowy, ocet i mieloną paprykę, wymieszać.

  2. Przygotowane mięso dokładnie włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć marynatą, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.

  3. Następnie na mięsie ułożyć pokrojone w wiórki masło. Obłożyć plasterkami pomarańczy, podlać odrobiną wody. Przykryć i wstawić na około 50 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

    Po upływie pół godziny z mięsa usunąć pokrywkę i przełożyć na bok plasterki pomarańczy. Naczynie ponownie włożyć do piekarnika i piec aby mięso nabrało rumianego koloru i uzyskało chrupiącą skórkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń