Do góry

Dania główne Przepis na:

Mieszanka warzywna z grzybami

Mieszanka warzywna z grzybami

Autor: Patty

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 187

Dodano: 05.08.2011

Odsłon: 615

Danie z grilla....

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażany pokroić na skos na plasterki o grubości 1,5 - 2 cm.

  2. Ułożyć plasterki bakłażanó w misce, posolić i odstawić na 15 minut.

  3. Plasterki bakłażanów umyć pod bieżącą wodą, osuszyć serwetką lub ręcznikiem papierowym.

  4. Papryki przekroić na pół. Wydrążyć środek. Połówki papryk przepłukać i każdą przeciąć jeszcze raz na pół.

  5. Cukinie pokroić na skos na plasterki o takiej samej grubości, jak bakłażany.

  6. Grzyby umyć , wysuszyć, usunąć nóżki.

  7. Przygotowane warzywa i grzyby włożyć do niezbyt głębokiego metalowego naczynia.

  8. Bazylię do marynaty drobno posiekać.

  9. Czosnek wycisnąć.

  10. Za pomocą trzepaczki wymieszać w misce oliwę z oliwek i sok z cytryny. Następnie dodać bazylię i czosnek, i ponownie wymieszać.

  11. Polać warzywa uzyskaną mieszanką.

  12. Delikatnie wymieszać, tak żeby wszystkie warzywa były pokryte marynatą.

  13. Przykryć naczynie folią spożywczą i umieścić na godzinę w lodówce, od czasu do czasu wyjmując i wstrząsając naczyniem.

  14. Wyłożyć jedną warstwę marynowanych warzyw na gorący ruszt (lub na pokrywkę od barbecue).

  15. Smażyć warzywa po 2 minuty z każdej strony, często smarująć pozostałą marynatą.

  16. Podawać warzywa z grzybami jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięsa, ryby czy też drobiu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń