Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałowe oczka z marmoladą"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
Składniki
Czas przygotowania: 85 minut (bez chłodzenia ciasta). 1 sztuka: 110 kcal. Cena sztuki: 0,20 zł
Masło stop w rondelku, odstaw do wystudzenia. Migdały (ew. ziarenka sezamu) wsyp na mocno rozgrzaną patelnię. Mieszając, zrumień, przesyp na talerzyk i pozostaw tak, aż wystygną.
Mąkę wraz z cukrem wsyp do miski. Dodaj zrumienione migdały, masło, jajko oraz oliwę. Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią, włóż na noc do lodówki.
Następnego dnia do ciasta dodaj proszek do pieczenia wymieszany z odrobiną letniej wody. Jeszcze raz dokładnie wyrób ciasto, aby proszek dobrze połączył się z pozostałymi składnikami.
Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Uformuj z nich kuleczki, a następnie ułóż (w dużych odstępach) na przygotowanych blachach.
W każdym ciastku palcem zrób mały dołeczek. Marmolady przełóż do osobnych szpryc cukierniczych. We wgłębienia wciśnij małe porcje różnych marmolad.
Kolejno wstawiaj ciastka do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz po około 25 minut.Źródło: Tina