Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałowy chleb"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
Składniki
Drożdże pokrusz do miski, rozetrzyj z 5 łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru kryształu. Przykryj, odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki przebierz, opłucz i osusz. Część płatków migdałowych odłóż do dekoracji, resztę zrumień na suchej patelni. Masło rozpuść i lekko przestudź.
Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, resztę mleka i cukru kryształu, cukier waniliowy, rodzynki, zrumienione płatki migdałowe, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę. Po tym czasie ponownie je zagnieć, uformuj bochenek. Ułóż go na pokrytej pergaminem blasze, pozostaw na 30 minut. Posmaruj jajkiem, obłóż resztą płatków migdałowych. Piecz 45 min w 170 st. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 60 min; porcja – 130 kcal, cena 70 gr.Źródło: Świat kobiety