Do góry

Desery Przepis na:

Mini-drożdżówki

Mini-drożdżówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4322

Dodano:

Odsłon: 16284

proste domowe drożdżówki,doskonałe do kawki,i na drugie śniadanie do pracy,szkoły

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto:margarynę siekamy z maką dodajemy jajka i drożdże wymieszane ze śmietaną i cukrem,wszystko razem zarabiamy i wstawiamy do lodóki na ok. 30 minut.Następnie ciasto dzielimy na 4 części ,każdą część wałkujemy cienko na długi prostokąt smarujemy dżemem , zwijamy w roladę i kroimy nożem na małe kawaki.Drożdżówki układamy niezbyt ciasno(żeby sie nie pokleiły) na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce,smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem ,pieczemy ok.20 minut w 180 stopniach.Upieczone opruszamy cukrem pudrem.Życzę smacznego.

  2. Uwaga:zamiast śmietany ja nieraz używam wiejskiego odstanego mleka i zbieram z wierzchu niepełną szklankę ,też wychodzą wtedy pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zuzia60 22 września 2013 A ja robiłam je juz 2 razy z makiem i serem ! Rewelacja .Trzeba dodać ze z tych proporcji naprawdę dużo ich wychodzi!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 09 czerwca 2012 Zrobiłam je 2 dni temu,trochę mi się rozłaziły,bo dałam za dużo dżemu.Ale w smaku rewelacja ,wszyscy się zajadali.Nawet na drugi dzień były pyszne.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marlenka86 26 kwietnia 2012 Ja zrobilam z gotowa masa makowa i byly pyszne,na pewno bede je czesiej piekla.dziekuje za fajny przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ikaa 29 marca 2011 Upiekłam je przed chwilą i są pyszne a przy tym bardzo łatwe w wykonaniu:)
A jak się prezentują niczym z cukierni;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nuna29 03 marca 2010 Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie? dlaczego wkładamy je do lodówki, a nie w ciepłe miejsce, jak zwykle przy drozdżowych wypiekach?

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 01 marca 2010 bardzo sie cieszę że się udały i że smakowały,pozdrowionka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martynka12 01 marca 2010 Witam Pani Wiolu tym razem drozdzówki udaly sie byly przepyszne .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 09 lutego 2010 Żeby kupny (sklepowy) dzem nie wyplynął trzeba przed dodaniem go do plcka, drożdżowki czy rogalika wymieszac z odrobina (1-2 lyzki w zaleznosci od ilosci) mąki ziemniaczanej. Zetnie sie w pieczeniu i pozostanie na miejscu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gos456 08 lutego 2010 irmo sklepowa marmolada mimo,że jest gęsta też wypływa:(
Wiolu1100 dopisuję się do życzeń,100LAT !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 08 lutego 2010 Wszelkiego rodzaju drożdżówki są u mnie mile widziane. A gdyby tak dodać sklepowej marmolady - jest bardziej gęsta od dżemów. Co Wy na to? Przepis w ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń